Monday, May 26, 2014

Hari Aku

Well, hello there...

It's 2014, and this is my 1st entry after  April 2013. homaigadddddd very the lamak uolls. Nak madah busy sikda la juak busy gney2. ada jak masa lepak, lipat kain, main facebook pa suma. tapi sigek jak malasnya, malas bukak laptop n malas nak nunggu line macam siput vavi. :P

Kedong ada cerita nak dikongsi tok tek ya la tang pandei rajin ndah..hehehe..
iolls dah konvoo!!!! (lompat2 jandot2) yeayyyy..
Siapa sik happy moment macam tok dalam hidup kita tol sik?? lepas kita bepenat lelah, betungkus lumus kata urang tua, berperah ngan utak, berekot sitok siya, demi nak namanya kejayaan. Alhamdulillah gilak sebab Allah pilih aku jadi salah sorang makhluknya merasa nikmat kejayaan tok.  Alhamdullillah.


Dah tentu2 kejayaan tok mesti ada urang sekeliling yang nolong aku. nolong merik semangat, nolong merik duit, nolong merik idea, nolong molah asaimen, nolong netak, nolong nangis and semua yang nolong dari segi fizikal ka, mental ka, terimak kasih banyak2 :') terutama family aku, mak, bapak, abg2 n adeq, mamasu, ibuk n smua family yang support.

Untuk sahabat2 kesayangan aku..terimak kasih banyak juak berik kata2 semangat mun down, merik idea nok gila2 tapi ya la jadi motivasi dirik k nyuruh sentiasa positif n bersemangat. Thanks so much sahabat2 ku semua  especially to my ( geng keras 4SPL..) (diploma's geng).. (degree's geng). Alhamdullillah, walaupun semua palak gila2 tapi when it comes to friendships, they are so sweettttt :) love u all always abadan abada.

Ya jak la ow..panjang gilak klak lu tido urang baca. sekadar nak nulis antara kenangan indah dalam hidup. Semoga jadi inspirasi kita semua juak.

p/s : aku makei bahasa ibunda tok. sapa sik paham mintak aja yang paham k :)

Happy Jubah Day!!!

Wassalam,
Daqya

Wednesday, April 24, 2013

HLOVATE :)

Salam Midnight...

Its really been so long....(ayat biase kalo lame xupdate blog) hewwhewww.. tiba-tiba malam ni ada idea nak tulis entry...and basically it is all about HLOVATE..

Who is Hlovate???  seriously I don't even know..heeeeheeee..


Sure korang mesti taw buku-buku kat atas nie kan... I just owned three of the books ROOFTOP RANT, aA+bB and CONTENGAN JALANAN.  I just swear to myself that I will surely find the rest...kihkih...

Nak cerita sikit pasal novel tulisan HLOVATE ni, aku suka jalan cerita yang sangat sempoi dan mudah nak di hadam.  tapi dalam setiap helaian tulisan dalam buku-buku HLOVATE penuh dengan nasihat dan kata-kata semangat yang boleh dikatakan sangat dekat dengan pembaca.  

"Doa itu wireless..dan coverage dia masuk satu universe.."

@hlovate


Just like this simple saying above, penuh dengan makna kan??? I knew that I'm a bit late to know about HLOVATE (pity me) but this is not the end of me....hahahaha..

I'm currently reading this...............


HLOVATE really makes me fall in love with someone like Benz Alif Sulaiman :) Mimpi di siang hari la jawabnya... hope will find other HLOVATE's book on 26th April 2013 at Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur PWTC :) see u then :) - Adios Amigos

Nitezzzzzzzzz !!


Thursday, December 27, 2012

K@m!

Bismillahirahmanirrahim :)


::Life is like a novel..many chapter read and forgotten..but, there's one i won't forget..Its the chapter when I met U & we become friends..::

This is my midnight entry(timing xbetoi)..suddenly missing my beautiful ladies at Far Far Away Kingdom. What are you doing guys??? Does somebody missing me like I do ?? T____T..looking at those pictures in my lappy makes me tear up.. anyway..this is for u guys :)

my yayang yang sgt protective n pandei menari deewali_ALEEN :P

my yayang yang pink maniac heheheh _EFFA


my yayang yang gojessss_JUEJUE

my yayang yang sweet n polite_KUZA

my yayang yang tiutttt_ILA

K@M!

xde keja :P untonglaaa ringan jak

The beginning :)

K@mi lagik....:)


F@mily Potret...kmi  adik beradik pmpuan je..tp ada yg tgh outstation :P

huhu...me xde @happy birthday yg EFFA

Will love you guys forever T___T till Jannah :) InshaAllah :)

"Sahabat tidak bermakna kerapnya bertemu, tetapi kerana doa yang disampaikan oleh sahabat kepada sahabatnya yang lain dan tidak pernah terputus.."
Forget me not <3 LOVE FOREVER

with love,
dyeel@nurr :)

Puncak Alam Castle :)


Monday, December 24, 2012

EXAMMMMMM...

Bismillahirahmanirrahim :)

Alhamdulillah..it's been a long time aa?  xtau la sem nie busy je memanjang smpai xsempat nk "hupdet" ape2 entry pon :(  sekarang nie sure smue student tengah study week kan? iyela nk final exam pulak....

Nak dipanjangkan lagi cerite final exam nie..seram sejuk dibuatnyer..harapan aku, moge2 aku n sahabat2 seperjuangan yang lain boleh lulus dengan cemerlang sem nie dan sem2 yang akan datang.. itu je la pasai final exam nie...hehhee...xyah la panjang2 kan...kang busan pulak jadinyerrr...



Ok laaaa.... tinggal beberapa hari lagi nk taun baru... agak2 ape ye azam tahun 2013 nie?  azam aku...jeng...jeng..jeng....

NAK LUNASKAN DULU AZAM AKU TAUN2 LEPAS....ngehehehehheheeh :P

banyak lagi azam aku yang tak tertunai tahun2 sebelum nie... INSYAALLAH Allah mudahkan..amin2..

rasenyerr...tue je la kali nie yeeee....nk smbg study dlu..(*study la sgt kan) :)

Apa2 pun GOODLUCK TO ALL ye !!!

p/s ".. AKU TIDAK SEBAIK YANG ENGKAU UCAPKAN, TETAPI AKU JUGA TIDAK SEBURUK YANG TERLINTAS DI HATIMU..."

#salam Ukhuwah fillah <3 dyeelanurr :)

Saturday, October 6, 2012

Update Teratak

Bismillahirahmanirahim..

Dh lame tak menjenguk teratak lame nie...lame xwat 'housekeeping' smpai bersawang2 dh..tp Alhamdulillah, Allah mseh sgt baik hati sebab bg aku kesempatan untuk jengah balik teratak nie..
Permulaan sem baru setelah bercuti selame 2 bulan...balik kmpg kate kannnnn... xsempat nk on9 slalu..:)
awal2 sem nie nk kene atur byk bende..dh la duk jauh dr family..smue kne buat sendiri la kan...xboleh dh nk arap2 org lain..

Cabaran pertame mase dtg register hari tue bile diberi bilik hostel yg sememangnya agak jauh perjalanan menuju ke fakulti...sangat la menguji tahap kecerdasan kaki aku yang xseberape nk cergas nie..tp Alhamdulliah jugk sebb masih lgi dpt duduk hostel sbb ramai kwan2 len yang terpakse buat rayuan nk dptkan kolej nie...

Alhamdulillah  >_________<
Aku tau stiap apa yang berlaku semua ada dalam rahsia Allah...Allah tahu apa yang terbaik untuk hambanya..sekarang dah 2 sem duduk kt negeri org..Alhamdullah byk benda yang aku belajar..antaranya berdikari, jimat duit, kasih sayang dan yang paling penting dapt hadir macam2 majlis ilmu..harapan aku moga aku lebih berjaya untuk membetulkan hati agar lebih mencari makna hidup dengan cinta Tuhan.. (Allahu Rabb).. semoga aku dan kawan2 akan terus tabah meniti jalan yang penuh duri dan liku nie...dunia semakin kejam dan tenggelam..mungkin kita yang tidak sedar tp jangan mudah menyerah kalah kerna kasih Allah tidak bertepi pada umatnya.. 

Buat Kekasih Allah..Sekalung ALFatihah buatmu, ahli keluargamu, para sahabat dan umat Islam seluruh dunia..sesungguhnya aku rindu padaMU...Allahumma solli a'la Muhammad <3

#buat sahabat maya dan dunia :) moga sentiasa tabah dalam meniti Jalan Tuhan :)) \

Wassalam,
dyeelanurr

Saturday, June 23, 2012

Tautan hati~Ustazah Fatimah Syarha

Bismillahirrahmanirrahim :)

Alhamdulillah:) Allah bagi kesempatan untuk diri ini menghadiri majlis ilmu semalam:)
Terime kasih Ya Allah..
Majlis ilmu nie sangat special sebab jemputannya adalah seorang penulis yang aku kagumi:))
Ustazah Fatimah Syarha Mohd. Noordin... ^___*
Tajuk ceramah "Mencari Sahabat Sejati"..
bile ustazah start je.. air mate terus mengalir:( syahdu sangat suare ustazah.. sampai terus ke hati <3
Antara isi2 ceramah:

-->Carilah kawan yang berkawan kerana Allah:)
-->Sayang kawan bukan hanya kat dunie je, sayang sampai akhirat nanti.. tegur dengan hikmah..:)
-->Dalam apa jue keadaan.. sedih or gembire.. "datinglah" selalu dengan Allah..:)
-->Allah sayang kite semue..:)
--> cakap dekat kawan kite... UHIBBUKIFILLAH :)))

Paling xdapat dilupekan bile salam n peluk ustazah.. ustazah bisik "..ustazah sayang awak, I love U.." T___T
#reply: sayesayangustazahjugak:))


Moga Allah bahagiakn ustazah dan keluarga hingga ke syurga Allah:))
InsyaAllah:) akan sentiasa ingat pesan ustazah:))

Syukran, Wassalam:) Uhibbukifillah ^___*

Thursday, June 7, 2012

Bismillahirrahmanirahim....

Salaam Sayyidul Ayyam :)

Sekadar coretan dari hati yang kerdil  :))



Terkadang kite sedar betapa jauhnya perjalanan hidup nie..
Terkadang kite rase betapa banyaknya pengalaman yang telah kite kumpul dalam hayat nie..
Sehingga kite lupa masih ada yang kite tinggalkan hingga jatuh berciciran di lantai bumi..
Andai jalanmu itu tegak menjunjung langit tanpa melihat rumput di hujung kaki..
pasti tidak kau temui nilai sebenar yang kau cari..

Aku hanya baru mencari..
menjejak kembali sejarah diri yang telah lama hilang..
sejenak ku menoleh segala apa yang telah ku tinggalkan tanpa sedar..
alangkah ruginya diri..tersasar dari jalan Ilahi..

Harapku hanya satu..
perjalanan mencari diri ini sememangnya penuh liku dan duri..
walau lukanya saat ku lalui..
namuntidak akan ku peduli..
kerana kuharapkan sinar di keesokan hari..
demi sebuah kehidupan yang hakiki..
moga cintaNYA sentiasa mekar di hati..
buat peneman hati yang sedang mencari...
InsyaAllah:))


::Jom Follow::TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...