Saturday, February 18, 2012

Ustaz Don Daniyal & Samarahan


‎" Walaupun kita nie adalah 'batch' paling last wujud kat dunia, tetapi kita adalah 'batch' pertama yang akan masuk ke dalam syurga..sehinggakan Nabi Musa sekalipun ingin menjadi umat Nabi kita, Muhammad s.a.w..." -Ustaz Don Daniyal Biyajid


Subhanallah! Pengalaman yg paling manis dalam hidup apabila Allah bagi peluang pada aku untuk menghadiri majlis ilmu sempena Maulidur Rasul di IPG Kampus Tun Abdul Razak (IPG KTAR) dan penceramah jemputannya adalah Ustaz Don Daniyal Don Biyajid.

Dari Asajaya, aku bersama seorang sahabat, Aisyah Jas meredah sungai (naik feri laa) ^---^ menuju ke Kota Samarahan(IPG KTAR). Memandangkan kami decide nak pegi awal jdi smpai pun awl la kan..jdi sebelum kt IPG KTAR singgah rumah sahabat dulu Azila Md Jeman sementara tunggu waktu marghrib.

6:50 ptg
Bertolak menuju ke IPG KTAR, sebelum tu solat marghrib dulu sebab ceramah nie start pukul 8:30 mlm. Usai solat, masing2 berduyun-duyun menuju ke dalam dewan Sri Samarahan. Mase nie sangat sesak sebab semua org nak duduk di barisan hadapan dan Alhamdulillah Allah bagi peluang pada aku dan sahabat dpat duduk di barisan paling hadapan sekali.

9:00 mlm
Walaupun ustaz datang stgah jam lewat, tetapi aku tetap bersemangat nak jumpa dan dengar ustaz bagi ceramah secara 'live'. Ya Allah! terima kasih. Selama nie tengok depan tv aje..dan Semalam dapat jugak tengok ustaz depan2. sukeeee sangat^---*

Dalam 'excited' nak jumpa ustaz, tapi niat sebenar bukan nak tengok 'kehenseman' ustaz aje tau. Paling penting apa yang nak disampaikan oleh beliau. 

Isi ceramah:
Perjalanan hidup seorang kekasih Allah yang sangat kita kasihi dan sayangi..Khatamun Nubuwwah -Penutup segala Nabi 

Antara kata-kata yang paling menyentuh hati adalah bila ustaz Don menyoal smua hadirin
 "Apakah yang ada di rumah kamu, apabila kamu melihatnya kamu terus teringat kepada baginda S.A.W?....sedangkan baginda yang tidak pernah melihat umatnya (kita) sentiasa ingat akan kita hatta sehingga kini masih mengambil kira apakah amalan umatnya bertambah baik atau sebaliknya.."
Menitis air mata bila dengar ustaz bercerita..

Subhanallah..semoga Allah bagi kesempatan  untuk aku pergi ke majlis2 ilmu seperti ini lagi selepas nie..

"Majlis ilmu itu umpama salah satu daripada taman-taman syurga..."

"Para ulama adalah pewaris para nabi.."

Semoga aku mampu mencintai Rasullullah seperti mana baginda mencintai umatnya..

P/s Sentiasa selawat keatas Nabi Muhammad s.a.w. Sekali kita berselawat ke atas baginda nabi sepuluh kali Allah selawat ke atas kita..amin Ya Rabb ^______^

Wassalam.


Tuesday, February 7, 2012

::Antara Dua::


Assalamualaykum WBT....
-----> Antara dua <-----
Entry kali ni nak berkisah pasal pilihan. Sebab tue la tajuk dia antara dua.
Yang penting bukan antara dua nak pilih bakal suami taw..stil study lagi
tak pasai2 kena senduk kepala dengan mak aku. hehehhe

Argghhh...konpius3>__<

Mode: Confuse
Inilah situasi yang sedang aku hadapi sekarang nie. Tengah konpis di mana harus aku further study.
Dapat offer di Puncak Alam (Bachelor in Office System)....tapi most of my friend xnak smbg study kat sana.
Semua nak dok Swak je..xnak jaoh2..
Nie la yang buat aku dalam keadaan kopius. Dalam hati nie rasa nak pg sambung kat puncak alam ada juga. tapi still xsure lagi..
tiga malam aku xdpt tido..macam2 dalam kepala nie..
Kalau dapat sambung kat Puncak Alam pun ok jugak..
atleast can get new experiences kan...^___^


Mode: Berserah
Tengah dok sibuk layan intenet, tibe2 terlintas kat kepala nie nak buat solat istikharah..
Lama dah aku xbuat solat nie, last buat masa aku tengah konpius nak sambung tingkatan 6 or ambik offer uitm (diploma)
Alhamdulillah..Allah bgi hint suruh aku sambung kat uitm..
Malam tu aku buat jugak solat nie..mintak smoge Allah beri aku petunjuk yang tepat kat mane nak further study..
InsyaAllah kalau kita yakin, Allah akan bukak jalan dan tunjuk kat mane kte harus pgi..InsyaAllah..


"Dreams are wishes your heart makes..."

Selalunya hint terbaik yang Allah bagi kat kta nie ialah melalui hati.  Allah gerakkan hati kita untuk pilih mana yang terbaik sebab Allah 
lebih tahu apa yang direncanakan untuk kita selepas nie dan akan datang.  
Semoga Allah makbulkan doaku dan
 ------->TAWAKKALTU ALALLAH(^___*)


InsyaAllah :) 
P/s Mohon doanya ya sahabat:) Wassalam

Friday, February 3, 2012

Coretan Cinta buat Muhammad S.A.W

Assalamualaikum:)\
Alhamdulillah berkesempatan berada di dalam bulan kemulian iaitu bulan kelahiran Nabi Muhammad S. A. W.
Hari tu aku terbuka satu video di youtube pasal Ustaz Harun Din yang bermimpi bertemu dengan baginda nabi. Subhanallah. Beliau antara orang2 yang terpilih untuk bertemu dengan Nabi melalui mimpi. Bila tengok video tu dari mula sampai minit terakhir, hati ni rasa sebak tiba2. Sedih sangat. paling sedih bila Ustaz cakap dia tengok sendiri kasut nabi yang sangat la lusuh dan buruk. Jelas sahaja jahitan hasil dari tangan baginda sendiri. T______T..
Kata ustaz "Kasut, kamu lebih baik daripada aku kerana kamu menjaga kaki Nabi sedangkan aku boleh buat apa pada nabi..."Allahuakbar!!

Ya Allah! Sesungguhnya aku sedar mungkin aku tidak layak untuk bertemu dengan kekasihMu. Namun, itu tidak akan memutuskan hati dan jiwaku untuk terus berubah dan berusaha agar suatu hari nanti aku mampu menatap wajah Kekasih yang begitu aku rindui itu. Duduk rapat disisinya dan menatap wajah putih bersih baginda. Semoga Allah permudahkan segalanya.


Coretan Cinta buat Muhammad

Betapa sukar benar rasanya ku jelaskan kata dari hatiku ini..
dalam kelam entah ke mana lenaku hilang..
hilang dalam malam yang akan juga pergi pada waktunya..
aku masih lagi mencuba..
mencuba mencari kata..
bagaimana harus ku tafsirkan..
tentang perasaan rindu..
tentang perasaan cinta ini..

Sarat sungguh kurasakan...
Walau mata ini tidak pernah menjadi saksi susukmu..
walau telinga ini tidak pernah sekalipun menangkap gemersik  suaramu..
Namun..Dua khazanah agung yang engkau titipkan padaku..
segala yang telah engkau tinggalkan untukku..
dan segala yang telah engkau zahirkan untukku..
Secebis kalbu ini masih mampu mengungkapkannya..

Jernih wajahmu..
Lembut tuturmu..
Cekal jiwamu..
dan teguh hatimu.. 

Wahai Kekasih Allah..
Asaku masih mampu mengungkapkan cintaku padamu
kerana aku tahu cintaku ini sangat jelas padaMu..
adapun mungkin saja aku tidak layak untuk menagih cintamu.
Sungguh inginku rasakan manisnya cinta dari Tuhanku 
dari sucinya cintamu pada TuhanMU.
Semoga aku dapat duduk di mahligaimu 
semoga aku dapat menjadi ahli keluargamu..
aku ingin sentiasa merinduimu..ya Rasullullah..

Tarian minda,
30 jan 2011 1230
dyeelanurr
SALAM MAULIDUR RASUL!!

::Jom Follow::TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...